Caminante, no hay Camino

Caminante, no hay Camino

Wandelaar, er is geen weg

“Wandelaar, er is geen weg” is de letterlijke vertaling van deze beroemde zin uit het gedicht van de Spaanse poëet Antonio Machado. Een geliefd gedicht onder de pelgrims die op weg gaan naar Santiago de Compostela.

De rest van het gedicht komt woord voor woord weer in me op bij het denken aan deze zin.

Caminante, son tus huellas el camino y nada más;

Caminante, no hay camino, se hace camino al andar.

Al andar se hace el camino, y al volver la vista atrás

se ve la senda que nunca se ha de volver a pisar.

Caminante no hay camino sino estelas en la mar.

Wandelaar, je voetstappen zijn de weg, en niets anders;

Wandelaar, er is geen weg, die wordt al lopend gemaakt.

Lopend creëer je jouw weg en als je omdraait om te kijken,

zie het pad dat nooit meer hetzelfde zal worden betreden.

Wandelaar, er is geen weg, slechts een kielzog in de zee.

De heimwee naar de Camino komt omhoog en stokt in mijn keel. Er is ook bijna letterlijk geen Camino nu.
Het pad ligt er uiteraard nog en wacht geduldig op ons pelgrims, maar het gedicht zegt het al; jij als wandelaar maakt al lopend de weg.

Hiermee heeft de dichter een van de essenties van de Camino te pakken als metafoor van het leven. Iedereen leeft zijn eigen leven en loopt zijn eigen weg. Welk pad je ook bewandelt, je kan het nooit meer helemaal precies hetzelfde doen. Je keuzes bepalen je weg en die is, eenmaal achter je, zo diffuus als rimpels op het water.

Terugkijken met negatieve gevoelens heeft dus helemaal geen nut. Het pad is tenslotte al bewandeld en ligt in het verleden. Wat er wel toe doet, is het pad waar we nu op zitten, welk pad we morgen gaan maken en uiteraard het terugkijken naar alle geluksmomenten in ons kielzog.

Onderweg

Het pad waar we nu op zitten is nog niet zo verkeerd. Zo gingen wij er afgelopen week even tussenuit. Zonder vakantie het jaar uitwandelen was een andere keuze geweest. Financieel misschien wel de slimste keuze. Maar onze gemoedstoestand wil ook wat. Het heeft ons goed gedaan. We hebben weer lekker in de natuur gewandeld en ons ‘kind’ (een trouwe viervoeter) heel veel laten genieten in het bos. Onze accu is weer uit het rood en de eerste pelgrims hebben ons alweer gevonden voor het voorbereiden van hun eerste of volgende LAW pad. Dat is net wat we nodig hebben: voorbereidende pelgrims laden de accu verder op namelijk! Voorbereidende pelgrims geven hoop. Vooruit kijken geeft hoop en bepaalt je volgende voetstap…

Voor hulp bij je voorbereiding kun je bij ons terecht. Vragen over je uitrusting, je rugzak, je route, je fysiek gestel, je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben de vraag eerder gehad of hebben er een workshop voor.

De ruimte is gereed, alles is weer op voorraad in de Pelgrim Shop, maskers en hand gel zijn in huis, én we ontvangen je in een veilige omgeving door onze ultrasterke luchtreiniger en ons respect voor het handhaven van de regels.

Wij zijn er klaar voor!

Geef je ons een belletje? Dan maken we een individuele afspraak. We maken namelijk graag alle tijd vrij voor jou!

Heb je een vraag, een opmerking, wil je jouw mening geven?
Op het Pelgrimsplein van Camino Comfort krijg je alle ruimte.