Blijven bewegen

Doen en Blijven Doen

Doen en blijven doen

De titel van een klein boekje dat in ons curriculum zat toen ik de opleiding tot Fysiotherapeut volgde. Een boekje die de hele theorie behandelde achter hoe belangrijk het is om bijvoorbeeld te blijven bewegen.
Use it or Lose it. Gebruik het of je raakt het kwijt. Theorie die iedereen wel begrijpt. Maar je hebt woord en je hebt daad en die twee bij elkaar voegen is vaak niet de sterkste kant van ons brein.

We zijn snel met een daad als het meteen wat opbrengt: wegspringen als er een auto aan komt, een stap achteruit zetten als iemand je tegenwoordig een hand wilt geven, de koekjestrommel leeg eten omdat het zo lekker is.
Alles wat met gevaar of genot op korte termijn te maken heeft: daar zijn we goed in. Dat komt door ons reptielenbrein en ons zoogdierenbrein. Het is de bedoeling dat je je concentreert op die beer die je gaat aanvallen. Dat is handig, dan blijf je leven. Tegenwoordig zijn er geen beren, maar ons brein vindt het nog steeds lastig om verder te kijken in de toekomst. Dat zorgt voor allerlei foute routines (zoals die koekjestrommel).

Ons derde brein (de neocortex, centrum van ons ratio of te wel ‘het bewust denken’) hebben we gelukkig achter de hand om die foute routines de nek om te draaien door slimme routines in te bouwen (zoals een intelligente lockdown met een 1,5 meter regel bijvoorbeeld…).

Laat me eerst even wat opbiechten

Al is het maar om je een hart onder de riem te steken dat je echt niet de enige bent.

Ook bij mij zorgt het zoogdierenbrein om de zoveel tijd voor minder beweging. Daar gaat meestal het plots doorbreken van een goede routine aan vooraf.
Dit jaar was de boosdoener een virus.
Over ongrijpbaar gesproken.

In 2018 heb ik mijn laatste Camino gelopen. In 2019 kreeg Joyce allerlei blessures waardoor ze zo goed als niet kon wandelen en hadden we een kleine pup op te voeden. Geen Camino dus, bewust. Op zich niet eens zo erg want we kregen het zeer druk met alle pelgrims die op weg geholpen wilden worden. Beweging genoeg kan ik je vertellen.
2020 was het jaar dat we ons weer eindelijk op ons geliefde pad zouden gaan begeven. De blessures werden minder en voor ons hondje Paio hadden we een mooi oppasadres. Met de lente zouden we onze langere wandeltrainingen gaan opstarten om klaar te zijn voor de Camino. Hallo COVID-19. Wat een timing zeg. De goede routine lag binnen 1 week op z’n gat, ongeveer net zo rap als onze omzet.

Het begon met het niet hoeven zetten van de wekker. Zo iets kleins startte een kettingreactie bij mij als avondmens: niet vroeg op is nóg later naar bed gaan. Laat naar bed maakt het allemaal in de ochtend niet makkelijk.
Geen Camino de rest van het jaar?? Bijna geen pelgrims meer in onze Pelgrim Shop…

Motivatie daalde tot onder nul en dan is het einde al heel snel zoek kan ik je vertellen. Met het vorige blog bericht ‘Mood Swing’ slaat Frans dan ook de spijker op z’n kop. Precies wat ik nodig had.

Tijd voor actie

Tijd om de neocortex in te schakelen en wat nieuwe routines in werking te stellen zodat dat oerbrein z’n gemak houdt. De wekker zetten alleen is niet de oplossing. Daar praat ons oerbrein zich heel makkelijk uit.
Nee, een stok achter de deur. Dat is wat we nodig hebben. In dit geval de spreekwoordelijke wandelstok.

De nieuwe training ‘The Walking Companions Jaargang 1 Meedoen’ komt voor veel mensen op het cruciale moment denk ik. De goede routines waren er nog niet of zijn een kopje kleiner gemaakt door het virus. We mogen weer vrijer bewegen en bewegen is essentieel in deze tijd.

Ik ben dus gestart met de training. In mijn geval om maar 1 reden: als iemand anders weet dat ik dit wil gaan doen dan zal ik me er aan houden. Sociale controle en de gevoelens die daarbij horen worden namelijk geregeld in ons… je raadt het misschien al…zoogdierenbrein ;-). Die gaan we dus een koekje van eigen deeg geven. Doe je mee?

Aanbieding

Om te vieren dat Camino Comfort en Wandelcentrum Drunense Duinen gaan samenwerken in The Walking Companions, geeft Camino Comfort een jaarabonnement 2020 op Meedoen met The Walking Companions weg als traktatie. Klik op de link en gebruik kortingscode cc2020 en doe tot 31-12-2020 gratis mee met The Walking Companions.

De training is dan ook gratis, want we hebben allemaal wel eens een wandelstok achter de deur nodig!

Ik ga  met jullie meedoen en we gaan samen ons oerbrein overtroeven! En zodra de groepswandeltochten weer op gang komen hoop ik veel van jullie daar persoonlijk te leren kennen. Daar heb ik nou écht zin in!

Doen en blijven doen dus!

Buen Camino,


Luisa

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *