Camino Comfort rugzak

Eindelijk: een rugzak voor vrouwen die een borstkankeroperatie hebben ondergaan

We zijn bij Camino Comfort inmiddels gewend dat we soms wat meer tijd moeten investeren in een zogenaamde rugzaksessie. Dat krijg je als je een fysiotherapie achtergrond hebt: je herkent verschillen in schouderstanden, specifieke aanleg van schouderbladen, afwijkende torso proporties, etc. en je draait er je hand niet voor om: tot op de cm nauwkeurig en zelfs bewust schuin afstellen van een rugzak als de persoonlijke anatomie daarom vraagt. Doel? Perfectie  en lichamelijke klachten voorkomen.

Toch viel dat onlangs voor de eerste keer vies tegen. Twee dames stonden op de agenda. Beiden kwamen zij binnen met een compressiemouw aan een van de armen. Lymfoedeem wist ik. Een zeer bekend en vervelend gevolg van, veelal, borstkankeroperaties. Door de verwijdering van (een deel van) lymfeknopen en -vaten, maar ook door bestraling en andere complicaties hopen vocht en eiwitten zich op in de weefsels van de arm met zwelling, vermoeidheid, pijn, bewegingsbeperkingen en soms zelfs ontstekingen tot gevolg. Het is dan ook standaard advies aan deze mensen om de schouder en het okselgebied te ontzien en het dragen van een rugzak is dan ook sterk afgeraden.

Nu kan ik een rugzak prima afstellen, zodanig dat al het gewicht op de heupen wordt overgedragen, maar in dit geval (en waarschijnlijk in veel gevallen!) zal zelfs dit niet voldoende zijn. Het gebied kan immers zeer ontregeld zijn qua gevoel. Doofheid van de huid is niet ongebruikelijk. In dat geval krijg ik niet genoeg feedback of er iets ‘last’ geeft. Soms is het gebied juist hypergevoelig en dan is puur de aanraking van de schouderriem al teveel. In dit geval werd de situatie ook nog gecompliceerd door een Carpaal Tunnel Syndroom, waardoor de rugzak ook nog eens tintelingen veroorzaakte in de aangedane pols (van de aangedane lymfoedeem arm) bij het omdoen van de rugzak (naar achteren reiken gaf oprekking van de pezen en zenuwen). Dit gaf een gegeneraliseerde reactie waarbij de dame in kwestie meteen wist: dit gaat ’em niet worden. De beslissing was dan ook voor de eerste keer sinds ons bestaan: een standaard rugzak gaat niet werken. Maar ik geef niet makkelijk op.

Deze dames hadden een speciale sling bag die kruislings om de romp gedragen wordt. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Geweldig goede tassen met maar 1 maar: voor meerdaagse tochten en dus ook voor de Camino zijn ze niet bruikbaar omdat zo’n 4 kilo eigenlijk al teveel gewicht is (en die rust dan op je enige ‘goede’ schouder, toch zonde). Waarom hebben al die tassen geen heupgordel? Dan ben je er toch? Ik dacht nog: ‘weet je wat, ik ga eens in overleg met Osprey, want zoiets moet toch te maken zijn? Een gewone schouderband en een die onder je borstkas kruist en aansluit op je heupgordel voor een juiste overdracht van het gewicht’.

Maar ik dacht gelukkig ook: “je kunt het zo gek niet bedenken in deze wereld of iemand heeft het al uitgevonden” Dus zocht ik (in het Engels voor een bredere zoektocht) naar dit onderwerp. Eureka: dit wiel bestaat dus inderdaad al!

Twee blije gezichten keken mij aan. Daar doe ik het voor. Ik wordt er niet rijk van, maar echt, daar doe ik het voor!

Dit wil ik  meteen met iedereen delen en dit wordt mijn plan van aanpak:

  1. de link delen waar NU al online die rugzak blijkbaar besteld kan worden (Spaanse website van de uitvindster): womansback.com.
  2. de uitvindster een e-mail sturen (vandaag gedaan!) met het verzoek om haar rugzakken aan te mogen bieden (mét persoonlijke passessie zoals gebruikelijk) bij Camino Comfort. Want als ik het kan voorkomen, was dit de eerste en laatste keer dat iemand niet voor een rugzak bij ons slaagt!
  3. nummertje 2 zal wel even duren (zijn ze bereid? tegen welke prijs? etc. etc.). Dus: iedereen die bij nummer 1 de rugzak al online koopt nodig ik uit bij ons een afspraak te maken om het zo goed mogelijk te komen afstellen. En dit doe ik niet snel: wij bieden normaliter geen rugzaksessies aan voor elders gekochte rugzakken, alles heeft zijn grens tenslotte hahaha. Maar hier maak ik een uitzondering voor: zolang wij ze niet in de collectie hebben, mag jij de rugzakken van Woman’s Back bij mij komen aanmeten. En ik wil er dit voor terug: NIETS! Want dit is té belangrijk. Té mooi. Maar die rugzak moet verder wél goed zitten natuurlijk, net zoals bij iedere andere rugzakloper ;-).

Los van deze vondst die hopelijk een succesvol vervolg krijgt, nog een paar tips voor mensen die met lymfoedeem de Camino (of andere meerdaagse tocht) gaan doen:

  • loop met wandelstokken of doe aan ‘Nordic Walking’: het houdt de doorbloeding en vochtafvoer goed op gang met minder kans op complicaties in je arm.
  • hou tijdens pauzes je arm hoog door simpelweg je wandelstok te blijven gebruiken als steun.
  • vermijd wandelen in extreme hitte.
  • help je lichaam koel te houden met de enige echte Cobber Koelsjaal (ook fijn voor in de tuin en in bed ;-).
  • overnachting buitenshuis? Neem een klein reiskussentje mee om je arm wat hoger te leggen tijdens je slaap.

Ik zal jullie op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen, want ik hoop snel meer mensen te kunnen helpen met dit probleem!

Buen Camino!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *