Gedrag en wandelen

Gedrag

Automatische piloot

We brengen veel tijd van ons leven door met dingen doen op ‘de automatische piloot’.

We wassen ons haar terwijl we ondertussen bezig zijn met wat we die dag allemaal moeten doen.

We drinken een kop koffie en ‘ineens’ is die leeg.
We luisteren naar de verhalen van onze kinderen terwijl onze gedachten zijn bij het boodschappenlijstje van die dag.

Gedrag en wandelen, automatische piloot

Zonder aandacht

Iedereen kent wel het fenomeen van ergens naar toe rijden en ineens merken dat je een heel stuk van de weg ongemerkt hebt afgelegd. Dat is onze automatische piloot.
Dat is best gemakkelijk, want zo hoeven we niet over alle dingen na te denken.
Dat zou simpelweg té moeilijk en tijdrovend zijn.

Het gevaar van de automatische piloot is wél, dat je een hele hoop van het hier-en-nu mist omdat je gedachten ergens anders zijn. En een nog groter gevaar is dat ons denken al conclusies aan het trekken is zonder dat wij het door hebben.

Automatische reacties als: commentaar hebben, jezelf afkraken, negatieve oordelen hebben, emoties en allerhande interpretaties op dingen loslaten, gebeuren zonder dat je het weet. En ongemerkt kun je jezelf zo in een negatieve stemming brengen en stress opwekken.
Door meer gewaar te worden van wat er zich – in ons binnenste en daarbuiten – afspeelt, kunnen we een grotere keuzevrijheid krijgen. Daardoor kun je op den duur , als je genoeg oefent, bewust reageren op situaties in plaats van zonder er bij na te denken.

Dat kan tot dezelfde reactie leiden als wanneer je automatisch zou reageren, maar het hoeft niet; je hebt de keuze gecreëerd

Vier bouwstenen

Bewegen, gedrag, voeding, rust

Natuurlijk gaat het hier over bewegen, over wandelen. Maar als je een gezonde leefstijl wilt aanhouden zullen we ook moeten spreken over andere dingen, ik noem dat altijd de vier bouwstenen van een goede leefstijl.

Het ene onderwerp, kan niet zonder het ander. Stenen moeten immers volgens een goed systeem samen worden toegepast om een huis te bouwen?

Bewegen is voor ons wandelen, maar niet alleen. Daarover later meer.

Je kunt niet goed wandelen als je niet je gedrag aanpast, geen ruimte in je agenda maakt en je gewoonten niet aanpast. Je zult moeten werken aan wilskracht en motivatie.

Ook voeding is hierin verweven, om een gezonde leeftstijl te bereiken, zul je “goed” moeten eten. Voldoende om je wandelprestatie tot een goed einde te brengen, niet teveel om geen overgewicht te kweken. Zeker als je wandelen wilt gebruiken in een afvalprogramma zul je speciale aandacht aan voeding moeten stellen.

De vierde bouwsteen is herstel. Rust en ontspanning heb je nodig om te herstellen. Je kunt niet alleen conditie opbouwen door maar te trainen zonder op tijd rust en ontspanning in te bouwen.

Al met al een interessante balans waar we hier aandacht aan willen besteden.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *