Xacobeo 2021

Heilig jaar 2021, Xacobeo 2021

Volgend jaar wordt voor pelgrims geen normaal jaar.

Allereerst is het natuurlijk een Heilig Jaar, daarover later meer, maar het is ook een jaar waarin nog steeds de gevolgen van de corona-uitbraak merkbaar zullen zijn.

Nu, aan het begin van het jaar, is het aantal besmettingen en de druk op de zorg zo groot dat alles muurvast zit. De beperkte mogelijkheden van de overheid om het tij te keren en de zorg die overvraagd is, gecombineerd met een bevolking die voor een deel lak heeft aan regels en preventie, maken dat we van golf naar golf zullen surfen.

Een patroon dat nog wel een tijdje aan zal houden en dat alleen opgeheven kan worden door vaccinatie.
En dat gaat nog even duren in Praathuis Nederland.

Laten we hopen op verbetering en laten we zoeken naar mogelijkheden die ons met plezier laten wandelen, zwerven en pelgrimeren op een manier die sociaal verantwoord is.
Hoe de mogelijkheden ook uitvallen.

Ik heb voor mezelf een planning gemaakt, ik hoop dat die uitkomt.
Ik ga er van uit dat de lockdown met wat “schommelingen” duurt tot 1 april.
We zullen dan in de buurt moeten blijven wandelen.
Daarna hoop ik op wat meer bewegingsvrijheid waarbij we wat langere tochten en eventueel meerdaagse wandelingen dichterbij kunnen houden, misschien zelfs wel ergens wat verder weg.

Ik hoop dat we 1 oktober weer wat vrijer zijn en echt een langere tocht kunnen maken en onbeperkt reizen.

Heilig Jaar, Xacobeo 2021

Voor pelgrims naar Sint Jacob in Santiago de Compostella is er nog een extra complicatie.
Het jaar 2021 is een Heilig Jaar. En alhoewel veel pelgrims niet alles geloven wat de kerk aanbiedt gaan velen voor de volledige aflaat die je dit jaar kunt verdienen door naar Santiago te gaan, te voet, te paard of op de fiets.
Dat betekent extra drukte, terwijl het Spaans Verkeersbureau verwacht dat in 2021 slechts 50 % van de normaal beschikbare accommodatie in gebruik kan zijn.

Xacobeo 2021

Op onderstaande video kun je een video van ruim 20 minuten zien die gemaakt is in samenwerking tussen het Genootschap van Sint Jacob en het Spaans Verkeersbureau.
Uit heel de video spreekt de wens weer te kunnen pelgrimeren, weer pelgrims te kunnen ontvangen.
Laten we hopen dat het ook echt kan.

Gebruik echter steeds je gezonde verstand, reizen naar een rood of orange gebied is niet erg medelevend met de mensen die daar wonen, kan gevaar opleveren voor de mensen die je ziet als je thuis komt.
Bij snelle verslechtering van de situatie moet je maar zien, hoe je thuis komt en wat de verzekering betaalt.

Wat is een Heilig Jaar in Santiago de Compostella?

De feestdag waarop Sint Jacob wordt geëerd is 25 juli. Dat is een geweldige dag om in Santiago te zijn (als je de drukte niet vervelend vindt). Wanneer deze dag op een zondag valt, wordt dat jaar uitgeroepen tot een heilig jaar. Afhankelijk van schrikkeljaren, is er een heilig jaar om de 5, 6 en 11 jaar. De meest recente waren in 1982, 1993, 1999, 2004, en 2010. De volgende zijn in 2021, 2027, en 2032. (citaat: Camino Comfort)

In Santiago de Compostela viert men een Heilig Jaar al sinds 1426.
Er zijn allerlei festiviteiten een overzicht en documentatie hiervan vind je op de site van XACOBEO2021.

Een gebeurtenis die belangrijk is, is de opening van de Heilige Deur, de Puerta del Perdón.
Deze deur is alleen in een Heilig jaar open en als je als pelgrim door deze deur loopt en zo je pelgrimstocht beëindigt worden al je zonden vergeven.
Je moet dan wel eerst even biechten en ter communie te gaan.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *