Onderweg, Drunen Lourdes

Lourdes-Pamplona, heenreis

Drunen, Amsterdam, Parijs, Bordeaux, Toulouse, Lourdes

Heenreis

Na zorgvuldige voorbereiding ben ik vertrokken naar Lourdes.

Om 6.08 uur vertrek in Den Bosch, ‘s avonds om 18.45 uur in Lourdes. Corry bracht me naar Den Bosch

Van Den Bosch naar Schiphol met Intercity, van Schiphol via Brussel met de Thalys naar Parijs Gare du Nord.

Met de metro van Parijs Gare du Nord naar Gare Montparnasse,
lijn 4 paars.

Met de TGV via Bordeaux naar Toulouse en het slotstuk Toulouse -Lourdes met de TER.

Aankomst 18.45 uur.

Kaartjes treinen besteld via Treinreiswinkel, kosten € 99,00.
Kaartjes Metro gekocht in bar Thalys, kosten € 1,90.

Onderweg,
de heenreis

Als je niet gewend bent met de trein te reizen ben je heel alert op wat er allemaal kan gebeuren.
De avond van te voren waren er steeds meldingen dat het treinverkeer tussen Amsterdam en Schiphol stil lag tot nader order en dat er gerepareerd werd.

Na veel zoeken en bedenken wat dan te doen, maar besloten niks te doen en maar af te wachten,
Op de morgen van vertrek was alles opgelost en had ik een perfecte aansluiting op Schiphol.
Daar was de melding dat de Thalys tussen Antwerpen en Brussel was vertraagd vanwege werkzaamheden. Werken en België combineren geeft altijd verrassingen, we vertrokken een kwartier te laat in Brussel.

Verder was de Thalys op schema, maar ik was wel 15 van de 70 overstapminuten kwijt.

Van Gare du Nord met de Metro naar Gare Montparnasse ging heel vlot, veertien haltes over lijn 4 werden snel afgelegd. Ik had nog tien minuten over toen ik in de TGV zat.

Op tijd vertrokken leverde de TGV op elke stopplaats enkele minuten in op het tijdschema en uiteindelijk bleef er niks over in Toulouse om over te stappen naar de trein naar Lourdes.
Maar ook dat werd geregeld.

Vanaf het station van Lourdes via het commerciële deel van de stad naar mijn logeeradres was twintig minuten lopen. Ik was daar dus tien minuten voor het afgesproken tijdstip en kon mee dineren in Auberge La Ruche.

Ik werd hartelijk ontvangen door de heer des huizes, maar hij moest weg voor belangrijke zaken op het Heiligdom en bij de Lichtprocessie. Een hospitalier, een vrijwiligster uit Ierland nam samen met een Franse dame de honneurs waar en zorgde voor het eten en vertier in de avond.

Eten

Als je meer in Frankrijk komt weet je dat er tijden zijn waar je niet aan moet komen en waarbij het dringend gewenst is je bij aan te passen.
Het meest heilig is het tijdstip van 12.00 uur. Heel Frankrijk staat stil om 12.00 uur want er moet worden gegeten.

Ook in de TGV kwam uit tassen en ander bagage eten en drinken uit doosjes, builtjes en flessen.

De dames die hierboven nog lekker zitten te picknicken, zaten een half uurtje later een dutje te doen.
Ik heb er en foto van, maar als de dames die ooit zien durf ik niet meer naar Frankrijk.

Op tijd

Na een hele dag treinen was ik bang in Toulouse de overstap naar Lourdes niet meer te halen.
De TGV was een half uur te laat en ik had maar een half uur om over te stappen.

Dus maar aan het conductrice van de trein gevraagd wat ik dan moest doen.

Nou dat bleek een heel simpele oplossing. Madame La Conductrice woonde in Lourdes en moest met dezelfde trein mee als ik en ze had met haar zoon, de machinist op die trein naar Lourdes, de afspraak dat hij op zijn moeder zou wachten.

Op het station van Toulouse ben ik niet van de zijde van Madame geweken en we kwamen mooi op tijd aan voor vertrek naar Lourdes.

Zo snel gaat de trein

Lourdes

Lichtprocessie

Na kennismaking met de eigenaar van la Ruche en na overgedragen te zijn in de handen van de twee vrijwillige hositalières, kon ik mee eten bij het diner, met allerlei Franse liflafjes, erg gezellig.

Na het diner konden we buiten op het balkon van de eetzaal de lichtprocessie volgen.

Diner

De deelnemers aan het diner waren een Frans echtpaar, een Poolse dame, een Franse vrijwilliger als kokkin, een Ierse vrijwiliger als gastvrouw en ik. Er werd Frans, Duits en Engels gesproken en als inwoner van de kleinste natie aan tafel moest ik tolken.

Wij Nederlanders hebben zoveel buitenland dat we onze talen moeten kennen.

Praktische informatie

Treinkaartjes

Je kunt treinkaartjes gemakkelijk zelf kopen, dat heb ik onderweg voor de terugreis ook gedaan met apps van Thalys en OUI.sncf.
Voor de heenreis heb ik de hele reis geboekt via treinreiswinkel.nl.

Daar hebben ze een passend arrangement voor me samengesteld, dat begon in Den Bosch om 6.08 uur en eindige in Lourdes om 18.40 uur.
Overstappen op Schiphol, in Parijs en Toulouse.

Kosten van de reis € 99,00 exclusief kaartjes voor de metro in Parijs. Die kaartjes koop je aan de bar in de Thalys of TGV en kosten € 1,90.

Kaartjes voor de Thalys zijn drie maanden voor de reisdatum aanzienlijk goedkoper dan kort voor de reis. Voor de TGV geldt dat niet, die kaartjes zijn meestal pas twee maanden tevoren te boeken en kun je drie dagen voor de reis nog tegen dezelfde prijs krijgen.
Dat heb ik gemerkt toen ik onverwacht besloot om met de trein terug te gaan.

Het was relatief eenvoudig om met apps die kaartjes onderweg te kopen. In Frankrijk zelf heb ik een keer een treinkaartje gekocht om de regen te ontvluchten. Ook met een app van de SNCF.
De prijs van het kaartje was €3,00, als ik bij de conducteur een ticket had gekocht was de prijs € 10,00 geweest, als ik geen kaartje had gekocht en beboet was voor zwartrijden waren de kosten€ 50,00 geweest.
Contant af te rekenen in de trein.

Logeren in Lourdes

Een comfortabele plaats om te overnachten is pelgrimhuis
“LA RUCHE” op het adres 21 rue de Pau 65100 te LOURDES.
Telefonisch bereikbaar op +33562979821 of +33624990121.
Pelgrimspaspoort verplicht.

Als je de eigenaar aan de telefoon krijgt en hij heeft door dat je uit Nederland komt, groet hij je met een welgemeend “Goedendag” daarmee heeft hij al zijn Nederlands kruit verschoten, want verder spreekt hij geen woord Nederlands. 

Ik had telefonisch gereserveerd en werd verwacht, er was rekening met mij gehouden door met het avondeten te wachten tot mijn trein er was en ik de tijd had te voet daar te komen. Twintig minuten lopen van station, inclusief sfeer snuiven in de souvenirsstraat.

Jean Louis heb ik maar een paar tellen gezien, hij had verplichtingen bij de lichtprocessie maar de honneurs werden waargenomen door Jane, een Ierse volontair en Jeanne, de Franse kokkin.

We hebben heerlijk gegeten en we hebben uitgebreid zitten kletsen.

De Ierse Jane wilde me helemaal in de watjes leggen en zat me behoorlijk te verwennen.
Het leek net een klein oud vogeltje.
Ze praatte Engels op z’n Iers denk ik, dat was wennen, maar erger was dat ze Frans sprak op z’n Iers en ook nog vond dat ze dat heel goed deed.

Klik op onderstaande foto's om steeds het verslag van een nieuwe etappe te lezen.

Onderweg, Drunen Lourdes

Lourdes-Pamplona, heenreis

Onderweg van Lourdes naar Pamplona. Als je naar Zuid-Frankrijk wilt reizen en een goed uitgangspunt voor een pelgrimstocht wilt hebben, moet je dit zeker lezen.

Lees verder »
Onderweg, Bétharram

Onderweg, Bétharram-Bruges

Lestelle-Bétharram – Calvarieberg – Bruges Lestelle-Bétharram – Bruges Meteen bij het vertrek uit het klooster waar ik sliep, werd ik getrakteerd op een stijle klim

Lees verder »

Ook pelgrimeren, hiken of zwerven?

Schrijf je dan in op onze training van 12 weken om te leren hoe je kunt rugzakwandelen. Je krijgt een trainingschema en informatie over uitrusting en voorbereiding.

Frequently Asked Questions

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Each workout should begin with a warm-up. A warm-up should include 5 to 10 minutes of exercise such as walking, slow jogging, knee lifts, arm circles, and/or trunk rotations. 
Warming up is important to help prevent injury. It also helps to maximize benefits from exercise.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *