Onderweg Camino Frances

Onderweg, Camino Frances, Ronchevalles naar Pamplona

Ronchevales naar Pamplona

Camino Frances

De Camino Frances ken ik van de wandeling die ik met mijn vrouw maakte in 2016 van Pamplona naar Santiago. In mijn herinnering was het toen druk en hadden we af en toe moeite met het vinden van slaapplaatsen, maar het lukte steeds wel.
Dat ondanks het feit dat we met twee pelgrims niet konden wedijveren met de verschillende trucs die grotere groepen pelgrims toepassen om slaapplaatsen in herbergen te claimen.

Vanaf Ronchevalles was het ook erg druk, veel drukker dan ik de laatste weken gewend was. Ik neem aan dat “echte” pelgrims dat voor lief nemen. Ik niet echt.

Ronchevalles in de avond

De pelrims zitten niet in de kerk, maar in één van de drie restaurants waar je een voucher voor kunt kopen in de pelgrimsherberg.

In de herberg van Ronchevalles werken Nederlandse hospitaliers. Erg prettig en heel attent. Je kunt er voor een paar euro zelfs je kleding laten wassen en drogen,
die vind je na de afgesproken tijd netjes gevouwen op je bed terug.

Als je incheckt aan dereceptie kun je vouchers kopen voor ontbij en diner. Die worden random uitgedeeld, heb ik het idee. Je kent d erestaurants niet en weet niet wat te kiezen, dus je neemt aan wat je krijgt. Met die vouchers kun je je aan het diner en het ontbijt melden. Er zijn drie horeca gelegenheden waar het heel gezellig is want er zijn veel pelgrims onderweg, allemaal met sterke verhalen van de overtocht door de Pyreneeën.

Er zijn bijna gen mensen die hier starten aanwezig, die komen in grote getale met bussen en auto’s de volgende morgen aanzetten en dan wordt het echt druk en is het ineens een stuk Spaanser. De nieuwe lichting pelgrims zijn de Spanjaarden die vanaf hier de Camino Frances lopen. Ronchevalles is de eerste Spaanse plaats op deze route.

 

Blessures voorkomen

Door artrose wil mijn grote teen niet alles meer meelopen en laat het aan de tweede teen over.
Die is dat nog niet zoalng gewend en moet worden afgeplakt om blaren te voorkomen, gaat uitstekend.

Intrigerend

Wat doe je als je midden op het pad een netjes opgevouwen broek en een paar sneakers vind?
Juist, goed rondkijken en op het ergste zijn voorbereid.
Niks verontrustends gevonden of gezien verder.

Alberge Zubiri

Ik had gelezen van een nieuwe herberg, mooi halverwege Ronchevalles en Zubiri. Er zou heerlijk eten en een leuke bazin zijn. Dat klopte.
Heerlijk gezond eten, op die dag (en ik denk altijd) vegetarisch maar heerlijk.

De medepelgrims kwamen uit Polen, Frankrijk, Brazilië, Italië en de Verenigde Staten. Dit was een tafel waar het niet klikte, maar wel een hoog gehalte sterke verhalen aanwezig was.

Eigenlijk stond de hele herberg me snel tegen, vooral omdat het een rijtjeshuis in ene nieuwbouw wijk was, waar 26 pelgrims in werden gepropt.

Als laatste vertrokken

Met zes personen in een slaapkamer gepropt, van een grootte waar mijn tienerdochters vroeger geen genoegen me zouden nemen, slaap ik slecht.
Franse en Spaanse vrouwen durven niet met de raam open te slapen, geen idee waarom, maar fris is anders en het wordt snel benauwd.

Toen iedereen weg was heb ik nog heerlijk een tukkie gedaan, ik werd wakker ver na sluitingstijd van de herberg, maar ze hebben me toch maar niet gehouden.

Eenmaal buiten viel het besluit, dat ik met deze reis wilde stoppen.
Na de vrijheid en de rust in Frankrijk, was de Camino Frances na die dagen teveel van het goed.

Ik ben naar Pamplona gekuierd en heb daar mijn thuis reis georganiseerd, daar schrijf ik nog een los blog over.

Klooster te koop

Vlak voor Zubirri zag ik wat mensen verzameld rondom een heel oud gebouwtje.
Als je nieuwsgierig bent en graag wat van de wereld wilt zien, graag met mensen praat, moet je ook even belangstelling tonen natuurlijk.

Het gebuwtje bleek een eeuwenoud klooster te zijn.
Eigenlijk helemaal vervallen, alleen de romp van het gebouw en een stenen altaar waren er nog.
Er werd met liefde over verteld door een flaboyante man, de de eigenaar bleek te zijn.
Hij was eigenhandig bezig met de restauratie, had de kloostertuin al klaar en ingericht en was van plan een pelgrimscamping annex herberg van het geheel te maken.

Maar hij had een levendige geest, het kon ook zijn dat hij het geheel het toen komende jaar zou verkopen.

Klik op onderstaande foto's om het verslag van een nieuwe etappe te lezen.

Onderweg, Drunen Lourdes

Lourdes-Pamplona, heenreis

Onderweg van Lourdes naar Pamplona. Als je naar Zuid-Frankrijk wilt reizen en een goed uitgangspunt voor een pelgrimstocht wilt hebben, moet je dit zeker lezen.

Lees verder »
Onderweg, Bétharram

Onderweg, Bétharram-Bruges

Lestelle-Bétharram – Calvarieberg – Bruges Lestelle-Bétharram – Bruges Meteen bij het vertrek uit het klooster waar ik sliep, werd ik getrakteerd op een stijle klim

Lees verder »

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *