Chemin Saint Jacques

Onderweg, Lourdes – Pamplona

Onderweg, Lourdes - Pamplona

Het verslag van een wandeltocht over delen van de GR78 en Camino Frances

Video afspelen

Pelgrimeren, hiken of zwerven?

Een verslag om van te genieten, een verslag om van te leren.

Onderweg

In september en oktober 2019 ging ik drie weken wandelen op oude pelgrimswegen van Lourdes in de richting van Santiago. Voor mij is dat het project “Onderweg”.

Na onze wandeling van Pamplona naar Santiago de Compostella in 2016 wordt het een hernieuwde kennismaking met “de Weg” en de gebruikers van die weg. Omdat ik deze keer alleen op pad ga, zal het heel anders zijn dan toen.
Toen, in 2016, liepen we als onderdeel van de viering van onze Gouden Bruiloft. We hadden elkaar twee maanden een lege agenda cadeau gedaan en hebben die tijd nuttig ingevuld met een pelgrimage naar Santiago.

Als ons werd gevraagd waarom we naar Santiago liepen vertelden we dat we dat uit dankbaarheid deden. Dankbaar omdat we het samen konden doen, dankbaar omdat we nog samen waren.

Want dat wordt je meermaals gevraagd: “Waarom ga je deze voetreis naar Santiago maken, wat is je motivatie om naar Santiago te gaan”.

Ik wist dat deze vraag ook tijdens de komende wandeling vroeg of laat gesteld zou worden, sterker nog, ik heb mezelf de vraag vooraf gesteld.

Frans Bergmans

wandeltrainer, wandelcoach, blogger
Wandelcentrum Drunen Duinen
Wandelcentrum.Online

Zin zoeken

Heel dikwijls wordt gezegd, dat pelgrims, onderweg op de camino, op zoek zijn naar de zin van het leven. Ook heerst de gedachte dat je moet lijden om uit “de weg” voordeel te kunnen halen. No pain, no gain. Zonder pijn geen voordeel.

Ik weet niet in hoeverre deze stellingen echt waar zijn, ik heb er geen onderzoek naar gedaan.  Ikzelf heb een heel andere kijk op het leven. Kort gezegd: “Zorg goed voor jezelf, dan heb je de energie en mogelijkheid goed voor anderen te zijn”.
De mensen die wij onderweg gesproken hebben hadden heel uiteenlopende redenen, velen kwamen gewoon om vakantie te vieren, anderen kwamen om een heftige gebeurtenis uit hun leven te verwerken.

Dikwijls nauwelijks voorbereid en zonder te weten waar ze aan begonnen.
Ik heb mijn ogen uitgekeken en ben met verwondering op pad geweest.

Mijn motivatie

Op zoek naar de zin in mijn leven ga ik niet.  Ik heb voor mezelf een bevredigende zin van leven gevonden. Als ik zorg dat ik het zelf naar de zin heb en goed in mijn vel steek, kan ik mijn gezin en mijn naaste omgeving het beste helpen en positief tegemoet treden. Dat geeft het leven zin.

Mijn nieuwe voettocht richting Santiago is dan ook voor een groot deel gewijd aan mezelf.
Ik wil proberen op mijn leeftijd nog met de rugzak een paar weken op pad te zijn.
Ik wil ondervinden wat het is nog eens stevig te trainen en te voelen dat je ook als je de zeventig gepaseerd bent, nog kunt groeien en nieuwe dingen ontdekken.

Ik start daarom niet op de gebruikelijke highlights, maar ga vanuit Lourdes over niet zo drukke, maar niet minder historische wegen naar Spanje, daarbij steek ik de Pyreneën over en hoop ik in totaal 350 kilometer te lopen in drie weken.

Waarom dit verslag?

Natuurlijk omdat ik graag vertel, natuurlijk om zelf een mooie herinnering vast te leggen, maar ook als onderdeel van mijn wandelcentrum en als onderdeel van mijn werk als wandeltrainer.
Dit complete verslag wordt onderdeel van de cursus/training rugzakwandelen. Als je dat wilt kun je uit het verslag van iedere dag wat leren.

Wandelen en buiten zijn doe ik graag.
Ik heb dat nodig om gezond en actief te blijven, ik beleef met wandelen veel plezier, het doet me goed.

Dat wandelen voordelen heeft voor je gezondheid en conditie is alom bekend, daarom wil ik laten zien wat kan, als je reglematig wandelt en als je werkt aan je conditie.

Dit soort uitdagingen houdt je fit en jong.
Ik hoop andere mensen er toe te brengen dat ze ook (meer) gaan wandelen en bewegen.

Met het project Onderweg, Lourdes – Pamplona laat ik zien dat je op latere leeftijd ook nog met de rugzak onderweg kunt zijn en kunt genieten van de mogelijkheden die het leven je biedt.

In dit project omschrijf ik de wandeling over de GR78 van Lourdes naar Saint Jean Pied le Port, de oversteek naar Ronchevalles en de Camino Frances in Spanje tot aan Pamplona.

Ik liep deze tocht alleen, voor het eerst van mijn leven twee weken alleen op pad. Ik heb genoten van de rust op de GR78, van de vele gesprekken op de pelgrimswegen van Saint Palais naar Pamplona.

Klik op onderstaande foto's om steeds het verslag van een nieuwe etappe te lezen.

Onderweg, Drunen Lourdes

Lourdes-Pamplona, heenreis

Onderweg van Lourdes naar Pamplona. Als je naar Zuid-Frankrijk wilt reizen en een goed uitgangspunt voor een pelgrimstocht wilt hebben, moet je dit zeker lezen.

Lees verder »
Onderweg, Bétharram

Onderweg, Bétharram-Bruges

Lestelle-Bétharram – Calvarieberg – Bruges Lestelle-Bétharram – Bruges Meteen bij het vertrek uit het klooster waar ik sliep, werd ik getrakteerd op een stijle klim

Lees verder »

Ook pelgrimeren, hiken of zwerven?

Schrijf je dan in op onze training van 12 weken om te leren hoe je kunt rugzakwandelen. Je krijgt een trainingschema en informatie over uitrusting en voorbereiding.

Frequently Asked Questions

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Each workout should begin with a warm-up. A warm-up should include 5 to 10 minutes of exercise such as walking, slow jogging, knee lifts, arm circles, and/or trunk rotations. 
Warming up is important to help prevent injury. It also helps to maximize benefits from exercise.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *