
De Omloop, voorwoord

Inleiding
Voorwoord
Uitleg

Startpunt
Drunen, maar iedere andere etappeplaats op de route kan ook.
Eindpunt
Drunen, maar iedere andere etappeplaats op de route kan ook.
Afstand/duur
Afstand 1o6 kilometer
Duur naar keuze en mogelijkheden
Wandelcentrum.Online om te wandelen waar, wanneer en met wie je wilt.
Een woord vooraf
Respect
Wandelen in landen die de verkeerde covid-kleur hebben, kan nog niet. Daar wordt verschillend over gedacht, maar ik behoor tot de mensen die de regels van de overheid nog volgt.
Verder op in het jaar zal het zeker zo zijn dat alles mag als je de juiste QR-code kunt presenteren en dan zelf het risico mag bepalen dat je wilt lopen.
We zullen leren leven met het feit dat we een ziekte bij hebben die ons van tijd tot tijd kan treffen.
Wandelen op een manier dat je het minste risico loopt is dan iets wat veel wandelaars het liefst zullen doen, anders dan verre reizen maken en onverwachte situaties aangaan.
Wandelen in eigen land, dicht bij alle voorzieningen, maar niettemin in een schitterende natuur.
Daarom een meerdaagse wandeling waar je onder alle omstandigheden aan de regels kunt voldoen, al was het maar dat je eens een keer een wandeling uitstelt omdat het even niet past binnen je burgerplicht.
Oefenen
Jezelf voorbereiden op een pelgrimage of lange voettocht naar verre en aansprekende oorden is dubbel plezier, dat zeg ik niet als wandeltrainer alleen, maar ook als wandelaar/pelgrim.
Goed getraind en geoefend, je hele uitrusting al een keer geprobeerd en weer aangepast, maakt dat je straks onderweg, als het allemaal weer vrijuit kan, met veel plezier bezig bent aan wat misschien wel de tocht van je leven is.
Intentie
De een oefent voor de tocht van zijn leven en spreekt nog lang na over die wandeling als een keerpunt, de ander wandelt en geniet altijd, omdat bewegen in het algemeen en wandelen in het bijzonder bijdraagt aan een goede gezondheid en dus aan de kwaliteit van leven. Daarvoor heb ik De Omloop gemaakt.
Vooral die kwaliteit wens ik de wandelaar van De Omloop toe.
Drunen, zomer 2021.
Frans Bergmans
De Omloop
Inleiding
De Omloop is een project van Wandelcentrum.Online.
Het is het traject van een meerdaagse wandeling tussen vier bekende Maria-kapellen in Midden-Brabant.
De kapellen staan in Elshout, in Tilburg, in Spoordonk en ’s-Hertogenbosch.
Het idee voor De Omloop is ontstaan in 2019. De pandemie heeft de ontwikkeling danig opgehouden.
Maar nu, in 2021, voeren we het project uit en gaan De Omloop lopen, beschrijven en uitgeven.
Dit e-book is mede de neerslag van het werk van Marjo Verharen en Jos Spiering.
Zij liepen alle etappes mee, verwerkten en controleerden routebeschrijvingen en gpx-files.
Je kunt De Omloop lopen als een meerdaagse wandeling, maar de indeling maakt het ook mogelijk losse dagwandelingen te maken.
Pelgrimeren heeft altijd een gevoelig plekje in mijn hart gehad.
Van het Heilige Roomsche leven uit mijn jeugd is niet veel over, maar op bedevaart gaan en een kaarsje opsteken bij Maria zijn blijven hangen. Niet omdat ik gelovig ben als het gaat over de kerk als instituut, maar ik geloof in de mensen die steun en inspiratie halen uit het aansteken van een kaarsje, dat ontroert me steeds weer.
In die kracht, de veerkracht van mensen, geloof ik.
Een bijkomend voordeel van pelgrimswandelingen is de natuur die je overal kunt bewonderen.
Vanaf mijn prilste jeugd associeer ik mooie natuur met het Mariakapelletje in Elshout
In mijn herinnering is dat één, de weg er heen, de prachtige kastanjes voor de kapel, het water van de treksloten.
Je kon door de Kerkstraat en de Kapelstraat naar de Mariakapel, maar je kon ook van de Schanswijk, via het Scheetspaadje (paadje naar de Scheidingstraat, de Scheet) en den Ummeloop naar de kapel.
De Omloop, den Ummeloop, de Scheiloop is de inspiratie voor deze wandeling.
Het was een prachtige waterloop, natuurgebied, wandelpad langs de oude grens tussen het oude Brabant en Holland. Daar was tevens de grens tussen twee waterschappen, met ieder een eigen treksloot voor de afvoer van water. De ene sloot voerde water van oost naar west, de andere van west naar oost.
Ik heb voor die sloten altijd heilig ontzag gehad, waarschijnlijk ook door de dreigementen van mijn moeder over natte kleren en modder en het verbod van mijn vader daar te komen.
In mijn herinnering was het daar erg mooi, met bomen, struiken, slootjes, hooiland, dikkoppen, stekelbaarsjes en salamanders. Allemaal geofferd aan de welvaart in een allesomvattende ruilverkaveling, waarbij wij al dat moois kwijtraakten en een aantal boeren dikker werd en Rijkswaterstaat veel goedkope grond kreeg om de A59 te bouwen.
Mijn Omloop, die van 2021, begint hier en loopt door de mooiste natuurgebieden van Midden-Brabant en laat mij genieten van natuur die ik heb leren waarderen op den Ummeloop.
De Omloop is een trainingstraject en kan uitstekend gecombineerd worden met mijn online trainingscursus over rugzakwandelen.
De tocht is zo gemaakt dat er dagtochten van gelopen kunnen worden, maar er is een doorgaande variant waarbij het mogelijk is onderweg logies te vinden.
Daarbij is rekening gehouden met het aanbod van adressen van Vrienden op de Fiets, maar er zijn ook andere logiesmogelijkheden. Daarom is de wandeling te maken met een kleiner budget, maar wie het breed heeft, kan het ook breed laten hangen onderweg.
Er zijn hoofdstukken met informatie over omgeving en achtergronden, maar ook routeomschrijvingen met moderne hulpmiddelen voor navigatie, op een outdoor-gps, maar ook op de smartfoon.
Voor onderlinge contacten tussen wandelaars op De Omloop, zijn er de groep en de forums op de community van Wandelcentrum.Online.
Van de routeomschrijvingen is een pdf, gpx-bestanden en kmz-bestanden te downloaden.
Wat dat allemaal inhoudt? Dat leren en daarmee kennis mee maken is onderdeel van het trainingstraject.
Een groot deel van de informatie is vrij te lezen op de site van Wandelcentrum Online. Voor gedetailleerde informatie kun je jezelf abonneren op het e-book of deelnemer worden van Meedoen Online.
Ik nodig jullie van harte uit mee te genieten van de mooie natuur tussen Elshout, Tilburg, Spoordonk en ‘s-Hertogenbosch. De Elshoutse wielen en Baardwijkse Overlaat, de Drunense Duinen, het Land van Kleef, het Land van de Hilver, Landgoed de Baest, de Kampina, het Groene Woud, Sparrendaal, de Vughtse Lunetten en heide, het Bossche Broek en de Moerputten met heel veel Brabants Landschap daar tussen.
Veel plezier

De Omloop,
d'n Ummeloop,
de Scheiloop
Grenzen
Ter hoogte van de kruising Wolfshoek/Scheidingstraat in Elshout staat een grenspaal. Deze symboliseert de oude grens van Brabant en Holland, tijdens de Bataafse Republiek die in 1795 wordt opgericht als uitvloeisel van de Franse revolutie.
De Scheiloop was de grens van deze twee provincies.
De Omloop, in de Elshoutse volksmond ook wel d’n Ummeloop’ genoemd, liep van dit punt naar de Elshoutse Zeedijk. Hier staat eenzelfde grenspaal op de kruising Zeedijk/Kapelstraat.
Kaart
Hierboven een kaart uit 1940 van de Scheiloop, in de volksmond D’n Ummeloop, de Omloop.
Het gebied is onherkenbaar veranderd, eerst door de ruilverkaveling, later is het gebied opgevuld met tuinbouw en woningbouw.
Hieronder een oude foto van d’n Ummeloop ter hoogte van de kapel.
De kapel van de foto is lang geleden vervangen en momenteel werkt men aan de verbouwing van de kapel. De wekzaamheden zijn gestart op 1 juni 2021 en worden naar verwachting nog dat jaar afgewikkeld.
Door vrijwiliggers is ook een stuk van d’n Ummeloop hersteld. Die loopt aan de zuidkant van het terrein van de kapel, maar helaas is het geen treksloot meer.

Hoe lees je mee
Lezen staat vrij
Door op deze site alle pagina’s van De Omloop te lezen, krijg je een goed idee van wat er allemaal te zien is en hoe je de tocht zelf zou kunnen wandelen.
Ook als je de wandeling zelf niet wilt lopen is er veel te lezen en te kijken.
Hoe doe je mee
E-book
Door het e-book te kopen krijg je alle routeomschrijvingen en informatie om de tocht te lopen en jezelf goed voor te bereiden.
Je kunt het e-book lezen op de site of downloaden als pdf en printen .
We zijn van plan de gegevens steeds te updaten, alle wijzigingen blijven dan voor jou ook toegankelijk.
Hier kun je het e-book kopen.
Meedoen Online
Als je deelnemer bent van Meedoen Online is een tegoedbon voor het e-book bij de prijs inbegrepen.
Uitleg gebruik
Inhoudsopgave
Uitgangspunt voor het ophalen van informatie over deze wandeling is de Inhoudsopgave.
Vanaf die pagina kun je naar elk hoofdstuk en etappe navigeren door op een van de blokken te klikken.
Omschrijving per onderdeel
In het gedeelte dat vrij te lezen is vind je een uitgebreide beschrijving van ieder etappe en ieder ondersteunend artikel. Per artikel is er weer de mogelijkheid naar het e-book door te klikken.
E-book
Als je het e-book hebt gedownload, het e-book hebt gekocht of als deelnemer van Meedoen Online, kun je de informatie rechtstreeks uit de site halen, je hebt dan onderweg geen data-abonnement nodig of je kunt een pdf downloaden zodat je ook offline kunt lezen of de informatie kunt printen.
In het e-book vind je de gedetailleerde routeomschrijving met gpx- en kml-bestanden en een kaartje van de route.
Hoe gaat het verder?
Je kunt de wandeling beginnen door naar het e-book te gaan.
Je kunt de informatie verder lezen via de inhoudsopgave.
Kies hieronder de juiste button om je informatie te halen.