De Omloop wiel Elshout

Etappe De Omloop, Drunen-Elshout-Drunen

De Omloop Wandelcentrum.Online

Etappe
Drunen - Elshout - Drunen

Startpunt

Bij bushalte lijn 136 op Admiraalsweg of bushalte lijn 300 op Spoorlaan in Drunen.

Eindpunt

Bij bushalte in Drunen of bij loggeeradres als men de volgende dag verder wil lopen.

Afstand/duur

Afstand 15 kilometer
Duur ruim tweeëneenhalf uur.

Kenmerk route

Route

Deze route kan het begin zijn van De Omloop.

Als je niet zulke lange etappes wilt lopen, kan deze tocht een mooie opening zijn. Je loopt dit rondje en overnacht in Drunen. De volgende dag kun je verder richting de Hasseltse kapel in Tilburg.
Zo loop je steeds ongeveer vijftien kilometer per dag.

Je kunt natuurlijk ook meteen etappe 1en 2 achter elkaar lopen, dan zit je in de buurt van de dertig kilometer. Best veel hoor, zeker als je bedenkt dat daar de oversteek van de duinen bijzit.

De route van deze etappe begint in het gebied waar vroeger De Omloop stroomde.
Vanaf Drunen de A59 oversteken en langs de weg naar Elshout naar beneden, hier kruis je de (onzichtbare) loop van voorheen D’n Ummeloop, de Omloop.

Elshout

Elshout is een drukbezocht bedevaartsoord. In de meimaand komen van heinde en verre pelgrims naar de Wonderbare Moeder van Elshout.
Volgens de overlevering is Maria op de Gorseweide aan de Kapelstraat verschenen aan een “landman” en zij voorzag hem en zijn veld van water.

Kapel

De kapel op de foto herken ik nog uit mijn jeugd, daarna is er een nieuwe kapel gezet en in 2021 wordt die door een groep vrijwiligers verbouwd en vergroot.
De verbouwing is bij het uitkomen van De Omloop nog in volle gang.

De Maria-kapel in 2021

Er is vanuit de gemeenschap in Elshout een warme belangstelling voor “het kapelleke”.
Op dit moment, 1 juni 2021 was de start, wordt de kapel verbouwd. Er wordt een uitbreiding gemaakt vóór de kapel.
De bouw wordt gedaan door een comité van vrijwilligers en het benodigde geld is bij elkaar gebracht door vele donateurs uit het dorp en wijde omgeving.

kapel Elshout

Natuur in deze etappe

Elshoutse wielen

De St. Elizabethvloed van 1421 heeft zijn sporen in het landschap tussen Elshout, Drunen, Baardwijk en Doeveren wel nagelaten. Kennen we dijken als rechte betrouwbare lijnen in het landschap, de Zeedijk in Elshout kronkelt liefelijk lang de Elshoutse wielen.
De wielen zijn ontstaan door dijkdoorbraken tijdens d vloed van 1421.

Baardwijkse Overlaat

Eeuwenlang was het gebied tussen Drunen en Waalwijk een belangrijk deel van de waterwerken rondom Den Bosch. Het vele water van de Maas, Dommel en andere Brabantse beken werd bij veel regenval en hoog water op de Maas geloosd via een strook overlaten ten zuiden van Den Bosch naar het westen naar Baardwijk en zo weer naar de Maas. In 1911 verloor het geied die functie aan het Drongels kanaal.
In een deel van de Brabantse Overlaat in heeft de Natuur- en Milieuverening van de Gemeente Heusden het Natuurpark Ottershoek ingericht.

Afwateringskanaal of Drongels kanaal

Het saaie rechte kanaal met slechts enkel bochten tussen Den Bosch en het Stukske achter Waalwijk is in de loop der jaren uitgegroeid tot een schitterend natuurgebied met lange bomenrijen langs het water.
Met pompebladeren en stille vissers, wachtend op een rietvoorn.

Hoe gaat het verder?

Zoals aan het begin van deze omschrijving al aangegeven, je kunt deze wandeling lopen als een leuke dagwandeling.
Maar ook als eerste dag van een meerdaagse tocht, waarbij je dit rondje gebruikt om de eerste etappe te lopen en weer terug te komen bij je logeeradres.