Duinen met Frans Bergmans en Henk Murraij

Etappe De Omloop Drunen-Tilburg

De Omloop Wandelcentrum.Online

Etappe
Drunen-Tilburg

De Eenzame boom

Startpunt

Bij bushalte in Drunen (zie etappe 1)
of bij knooppunt 33 aan Afwateringskanaal.

Eindpunt

Bij Hasseltese kapel in Tilburg,
vlak bij bushaltes op Ringbaan-West.

Afstand/duur

Afstand 17 kilometer
Duur ruim drieeëneenhalf uur.

Kenmerk route

Route

Deze route brengt je dwars door de Brabantse Sahara naar de volgende kapel in De Omloop, de Hasseltse kapel in Tilburg.
Je wordt uitgedaagd jezelf in de grote ruimte van de Loonse en Drunense Duinen te begeven en je richtinggevoel uit te proberen.

Loonse en Drunense Duinen

Deze route heeft meerdere gezichten, verschillende landschappen met een grote afwisseling in ruimte en gebruik van de ruimte.
Na een korte aanloop door de bossen rondom Fellenoord kom je op de  weidse zandvlakte met ruimte, zand en wolken. Als je geluk hebt met het weer is het zicht op de wolken een net zo mooi schouwspel als het zicht op het landschap. Zand en wolken horen eigenlijk bij elkaar, al was het maar dat beiden hier door de wind gedreven worden.
Je komt uit bij een uitkijkpunt aan de zuidkant van de duinen. Neem de tijd om terug te kijken, negen van de tien keer kijk je dan met de zon in de rug. Heel anders dan toen je hier naar toe liep, de factor licht kan een ruimte als deze helemaal van kleur doen veranderen.

Bos en cultuurlandschap

Na de duinen volgen het Land van Cleef en later de wandeling langs het Noorderbos. De stad komt steeds dichterbij maar als je over het viaduct van de noordelijke rondweg van Tilburg komt en meteen links af gaat krijg je nog uitgebreid de kans kennis te maken met Peerke Donders. Door de wijk, de Heikant, loop je verder naar de tweede kapel uit de route.

Hasseltse Kapel

Deze kapel heeft een bewezen geschiedenis die terug gaat naar 1540. Op 24 april 1540 laat Laurens Peter Verschueren in zijn testament aan “Onser Liever Vrouwen in der capellen aan die Hasselt” tien stuivers na. Maar de kapel was er al eerder, er is alleen geen geschreven bewijs van.

In de meimaand is er een levendige drukte, de bekende mengeling van devotie en de sfeer bij een uitstapje, een schoolreisje misschien. Natuurlijk compleet met een schietgebedje of even verzonken aandacht met een kaarsje om op te steken, maar ook met de lol van snoepkramen en vertier naast de kapel.

Hasseltse Kapel Tilburg

Naast een rijke historie, heeft de kapel ook nog zeker een hedendaagse functie.
Ik ben er bij verschillende gelegenheden geweest en trof er steeds mensen. Of ik nu even binnenwipte na bezoek aan het ziekenhuis, gewoon onderweg om dat ik een moment tijd overhad of al wandelend vanuit Drunen, altijd was er wat te doen.
Dat liep uiteen van een devote oude dame met een betraand gezicht, tot een blij concert van een uitstekende zanggroep met levendige muziek.
Er wordt ook getrouwd en herdacht, en natuurlijk in de meimaand is er druk bezoek van pelgrims van heinde en verre.

Als je alles wilt weten over de Hasseltse kapel, kijk dan op de uitgebreide website van de kapel.

Heb je tijd en zin om te lezen over volksdevotie en pelgrimeren voor het “gewone volk” (niet de turbo pelgrim met techische kleding en lichtgewicht uitrusting zoals wij zijn), lees dan eens een artikel dat ik vond op internet van de hand van Paul Spapens, het heet Heilige Boontjes

Natuur in deze etappe

Loonse en Drunense Duinen

Het Landschapspark Loonse en Drunense Duinen is 3500 hactare groot. Het meest kenmerkende deel is het gebied met stuifzand dat ongeveer 400 hectare groot is. De route die we gemaakt hebben loopt dwars door het grootste stuk zand in het gebied.
In het gebied heerst een eigen klimaat, het kan ‘s winters erg koud zijn en “zomers erg warm. De temperaturen kunnen zomaar 10  graden afwijken.
Let daarop als je de zandvlakte wilt oversteken bij hoge zomerse temperaturen.
Lees over het landschapspark.

Noorderbos en Zandley

Het Noorderbos en Zandley zijn gelegen aan de noordzijde van Tilburg, ten oosten van de snelweg A261. Het bos is aangelegd op de voormalige vloeivelden van de Tilburgse waterzuivering.
Er was een tijd dat de Zandley erg vuil was en de nabij gelegen Brand en later het Drongels kanaal ernstig vervuilde. In de tijd de “mijn Omloop” nog mooi en zuiver was, was dat het Drongels kanaal ook.
Maar de groei van Tilburg en de verminderde aandacht voor een goed natuurbeheer maakte dat dit systeem ronduit vies was.
Gelukkig is dat nu verbetert door de aanleg van nieuwe zuiveringsinstallaties en andere vuilverwerking.
Ook het Drongels kanaal is weer hersteld.
Alles over het Tilburgsbos

Peerke Donders Park

Het Peerke Donders park is een herinnering aan Peerke Donders, een priester die ging werken in de melaatsenzorg in Suriname.
In het park zijn een replica van zijn geboortehuis, een kerkje uit Suriname, een kruisweg en een paviljoen. In het paviljoen is een “museum van naastenliefde” ondergebracht.
Lees alles op de site van het Peerke Donders Park

Noorderbos

Een uitleg van de bedoeling achter de aanleg van het Noorderbos en het herstellen van de vervuiling.

Hoe gaat het verder?

Aan het einde van deze etappe heb je een keuze te maken.
We hebben de routes zo gemaakt dat je De Omloop kunt wandelen als een meerdaagse wandeling,
dus ook vanaf de Hasseltse Kapel kun je verder lopen, je volgt dan de wandeling beschreven in Dwars door Tilburg.
Maar waarschijnlijk zijn er ook mensen die De Omloop steeds in dagwandelingen lopen,
dan is de etappe Koningshoeve – Spoordonk meer voor de hand liggend.
Tenminste, dat zeg ik, natuurliefhebber, geen stadsmens.