Schoenen kopen

Alle voeten anders

Er zijn meer soorten voeten dan er soorten schoenen zijn, daarom is goed kiezen belangrijk. Samen met goed advies moet je een voor je gevoel goede schoen kopen. pasvorm en gemak zijn belanmgrijker dan kleur.

Allereerst krijg je al de keuze tussen hoge en lage wandelschoenen.
Het grootste verschil tussen hoge en lage wandelschoenen is de steun.
Hoge bergschoenen geven veel steun en voorkomen omslaan op zwaarder terrein, maar beperken de voorwaartse beweging van het scheenbeen op vlak terrein.
Lage wandelschoenen bieden weinig steun bij zijwaartse beweging op zwaar terrein, maar op vlak terrein geven lage schoenen daarentegen veel bewegingsruimte.

Goed kiezen

Schoenen zijn de eerste en meest noodzakelijke onderdelen van je uitrusting, aandacht besteden aan je keuze is dus belangrijk.

Voor verschillende doelen zijn verschillende types schoen noodzakelijk. De pelgrims op de foto hiernaast nemen dat erg letterlijk, tel de schoenen op de foto maar eens.

Om niet op deze manier op pad te hoeven is dit onderwerp geschreven.

Welke schoen past jou?

Schoenen zijn de eerste en meest noodzakelijke onderdelen van je uitrusting, aandacht besteden aan je keuze is dus belangrijk.

Voor verschillende doelen zijn verschillende types schoen noodzakelijk. De pelgrims op de foto hiernaast nemen dat erg letterlijk, klik de foto maar eens open en tel de schoenen.

Om niet op deze manier op pad te hoeven is deze module.

Invloed van hoog of laag bij de keuze van de maat

Bij de aanschaf van wandelschoenen is het belangrijk de schoenen zó ruim te kiezen zodat er geen knelpunten ontstaan wanneer de voeten wat dikker worden tijdens het wandelen.
Bij hogere wandelschoenen zorgt de fixatie rond de enkel ervoor dat de hak dan niet loskomt van de voet.
Bij ruimere lage wandelschoenen wil de hielfixatie nog wel eens problemen opleveren. Een losse hak geeft beweging en dat verhoogt weer de kans op blaren. Kleiner kopen veroorzaakt weer problemen bij teennagels.
Dus kritisch opletten bij passen.

Voor en nadelen van hoog en laag

Lage wandelschoenen zijn lichter van gewicht maar geven minder ondersteuning. Ook zijn lage schoenen minder warm in de zomer, maar zorgen wel vaak voor natte sokken bij lopen door nat gras of modder. Bij het passen in de winkel is het bij lage schoenen belangrijk goed op te letten of de rand van de schoen niet tegen de enkelknobbel of achillespees duwt.

Hogere wandelschoenen zijn weliswaar wat zwaarder, maar geven daar tegenover meer ondersteuning op ruwere ondergrond. Dat voorkomt het verzwikken van de enkels. De tred-zekerheid wordt daarmee verhoogd en maakt het wandelen minder vermoeiend, dus plezieriger.
Bij natte ondergrond en bedauwde begroeiing zijn de wat hogere modellen beter waterdicht.

De wat zwaardere hogere wandelschoenen hebben een beduidend langere levensduur en zijn gedurende die tijd ook wat vormvaster. Bovendien hebben de zwaardere modellen een stabielere zool waardoor oneffenheden in de ondergrond niet worden gevoeld.

Wat ben je gewend ?

Wandelaars die van oorsprong op bergschoenen in de bergen lopen, gebruiken deze wat zwaardere schoenen vaak nog voor alle wandelingen, ook op het vlakke, gewoon omdat ze het gewend zijn.

Wandelaars die vanuit het hardlopen zijn gaan wandelen gebruiken bij voorkeur lichtere mid- en lagere wandelschoenen.

Als je traint voor de Vierdaagse is lage schoenen een goede optie, als je traint voor meerdaagse wandeltochten met de rugzak in het buitenland hebben lichte hoge of halfhoge schoenen de voorkeur.

Vraag goed advies

Ga naar een goed bekend staande speciaalzaak met een ruim assortiment aan schoenen. Er zijn nu eenmaal mensen die in Mindl passen en er zijn mensen die daar echt niet in kunnen, en dat kan ik van alle bekende merken zeggen. Van Lowa, Hanwag, Durea (voor vrouwen), Ecco, Häglofs enz. enz.

Neem de tijd en ga wat later op de dag als je voeten al wat dikker zijn, in alle vroegte met uitgeruste voeten passen veel meer schoenen.
Pas met de sokken die je wilt gaan gebruiken, je eigen sokken of nieuwe uit de winkel.

Keuze en functie

Pas de schoen die bij jou past, maar let ook op het feit dat de schoen moet passen bij de activiteiten die je gaat ondernemen.
Op de Hardangervidda waar het altijd nat is, ook als de zon hoog aan de hemel staat, zijn stevige schoenen die waterdicht zijn een must.
Op een wandeltochtje rondom de kerk of over de heide volstaat een veel lichtere schoen.

Voor het wandelen met de rugzak van ongeveer 50 liter en rond de 10 kg zijn schoenen van het type B een goede keuze.

Type aanduiding, Schoenen A B C D

Schoenen type A

Dit zijn lichte lage wandelschoenen die geschikt zijn voor niet te zware wandelingen. Je kunt er de hond mee uitlaten of op zondag met de kids de bossen in. Als de zool oneffenheden in het wegdek goed opvangt kun je er zelfs de Vierdaagse mee lopen. De schoenen zijn licht en soepel en wegen rond de 300 gram. Geschikt om te wandelen met een dagrugzak.

Schoenen type B

Deze schoenen zijn zwaarder en geschikt voor meer avontuurlijke prestaties. Een echte hiking- of trekkingschoen. Gemaakt voor stevige wandelingen.
Meestal zijn ze halfhoog of hoog en hebben ze een stevige constructie, ze wegen rond de 700 gram.
Als je maar één paar wandelschoenen wilt en niet al te zware tochten gaat lopen is dit een alleskunner die je aan doet tijdens een boswandeling, bij de Vierdaagse en onderweg naar Santiago of Rome.
Schoenen van dit type zijn geschikt om te dragen bij trektochten waarbij je een rugzak van circa 50 lieter en 10 tot 15 kilogram mee neemt.

Schoenen type C

Dit zijn schoenen die geschikt zijn voor langere en zware tochten waarbij je een rugzak meeneemt van 70 liter en een gewicht van 15 tot 20 kilogram.
Je kunt er zwaardere bergtochten mee maken, in moeilijker terrein mee lopen en ze voorzien van lichte stijgijzers.
De schoen zijn heel robuust uitgevoerd met neus en hielversteviging en de zool is meestal veel stugger dan bij een A of B schoen.

 Schoenen type D

Dit zijn de zwaarste schoenen, het zijn echte zwaargewichten, geschikt voor moeilijke en zware tochten. 
Meestal buigt de zool niet, dat is emakkelijk als je gaat klimmen en dikwijls alleen maar een steunpunt hebt van enkele centimeters breed, maar dat is niet gemakkelijk bij het lopen, ze wikkelen moeilijk af.
Meestal zijn de schoenen uitgevoerd met een binnen- en buitenschoen.
Je gebruikt de schoenen in het hooggebergte, in de rotsen, bij sneeuw en ijs en koude temperaturen. De schoenen zijn stijgijzervast.

Pasvorm en materiaal

Naast de indeling in A t/m D is er wel wat meer over schoenen te vertellen. 

Schoenen kunnen een waterdichte constructie hebben, er zit dan meestal een goretex sok vast in de schoen gemaakt. Je schoenen worden nat, maar het goretex houdt je voeten droog. Dat is een groot voordeel.
Deze constructie heeft in mijn ogen twee nadelen; ze zijn wat warmer door de extra laag en als je veel in zanderig gebied wandelt, met echt kleine zandkorrels, komt het zand tussen je schoen en je sok. Water verdampt daar, maar zand hoopt zich op en gaat langzaam een harde vulling vormen die je last geeft bij het wandelen. Je kunt dat zand er door de schoenmaker wel uit laten halen, maar daarna wordt de schoen weer gestikt en is de sok lek.

Je kunt een leren schoen zonder goretex sok waterdicht maken door de schoen en de naden goed te behandelen met leervet.

Deze foto heb ik zelf gemaakt, maar ik heb de foto al in veel variaties zien langskomen, deze schoen is fotogeniek.

Ik vraag me altijd af: “Hoe is die pelgrim in Santiago gekomen?”

Dat weet ne mooit en is een hele mooie puzzel om op te lossen als je kilometers door moet over de Meseta.

 

Tips bij de aankoop van schoenen

  • Koop de schoen die past bij wat je gaat doen, kijk hierboven naar A, B, C, D schoenen.
  • Ga nooit in het begin van de dag naar de winkel. In de morgen zijn je voeten dun, in de loop van de dag worden je voeten dikker
  • Ieder merk heeft zijn pasvorm, de een loopt goed op merk X, de ander doet het goed op merk Y. Ga meer merken proberen en passen.
  • Hoog, laag of halfhoog? Hogere schoenen bieden meer steun aan je enkels, lagere schoenen zijn luchtiger. 
  • Waterdicht van constructie met grotetex-sok of waterdicht door onderhoud en behandeling.
  • Zorg dat de zool een goed profiel heeft en stijf genoeg is om oneffenheden in het wegdek op te vangen.
  • Pas schoenen met de sokken die je straks ook aan doet. Er zijn speciale wandelsokken, kijk daar ook naar.

Naar de winkel

Vraag eerst goed na wat bij jou in de buurt goede schoenwinkels zijn.
De winkel die de beste damesschoenmode heeft hoeft niet de beste wandelschoenen te hebben. De beste sportzaak of outdoorzaak hoeft niet de beste verkoper te hebben.

Beiden is belangrijk, er moet een goed assortiment zijn en er moet goed advies gegeven worden. Referenties en tevreden klanten zijn belangrijke elementen waarop je je kunt baseren wel of niet naar juist die winkel te gaan.

Laat het ook niet bij één paar schoenen passen, vraag naar andere modellen en andere merken. Je zult zien dat er steeds verschillen zijn, neem de tijd om uit te zoeken wat voor jou goed is en wat tegenvalt.

Een goede schoenverkoper gunt je alle tijd, neem dan ook die tijd, je zult er later plezier van hebben

Stappenplan goede schoenen kopen

  1. Waar ga je schoenen kopen. Vraag je trainer of andere ervaren wandelaars waar je goed geholpen wordt, waar men een grote keuze heeft en waar goed advies gegeven wordt.
  2. Ga op tijd naar de winkel zodat je alle tijd krijgt om je schoenen goed in te lopen. En als je gaat ga dan wat later op de dag, dan zijn je voeten al wat dikker en minder goed uitgerust dan in de morgen. Dat is ook bij een wandeling zo, aan het einde moeten je schoenen nog goed zitten.
  3. Bedenk van tevoren goed wat je met die schoenen gaat doen. Ga je altijd lichte boswandelingen maken en wel eens een keer met de rugzak op pas, ga dan niet voor al te stevig. Met lichtere schoenen kom je dat weekend toch wel door. Altijd met de rugzak op pad maar één keer de Vierdaagse? Gebruik gewoon je stappers.
  4. Waterdicht moet, maar ga je voor technisch met een extra laag of ga je voor het oude handwerk van regelmatig schoenen invetten? Als je de tijd neemt en in de winkel rondloopt zul je het verschil van zonder of met goretex-sok snel voelen. Als jij dat prettig vindt weet je weer meer over de keuze van je schoen.
  5. Neem uitgebreid de tijd om te passen, gebruik daarbij dezelfde sokken als die je straks gaat gebruiken met wandelen. Begin te passen met een maatje groter dan je normale schoenmaat, maar let er op dat je niet te groot koopt. Gaan schuiven in de schoen is erg onplezierig. Let niet alleen op de lengte maar ook op de breedte. Niet te krap, niet te ruim.
  6. Neem de tijd, kijk eens naar een ander model, een ander soort materiaal, een ander merk. Wie weet stap je zomaar in je droomschoen. Die zou je gemist hebben als je de eerste de beste gekocht zou hebben.
  7. Goede sokken zijn erg belangrijk, ze kunnen de voordelen van de beste schoen verpesten. In een goretex-sok geen katoen  gebruiken, dan liever een sok die vocht doorgeeft.
  8. Vraag voor je de definitieve keuze maakt goed naar de manier waarop je de schoenen moet onderhouden. Vraag uitleg en demonstratie, wie weet krijg je een onderhoud-set cadeau. Gebeurt wel vaker hoor.
  9. De laatste test doe je thuis. Een goede schoenwinkel geeft je de kans de schoenen binnenshuis nog extra te leren kennen. Een avond thuis de schoenen aan en daarbij wat op en neer lopen en de pasvorm aan je voet voelen zal je keuze bevestigen, mogelijk ontdek je een ander gevoel dan in de winkel. Als de schoenen onbeschadigd zijn en niet te zien is dat er op gelopen is, kun je meestal omruilen. Spreek dat gewoon af bij aankoop.
  10. Wees zuinig op je aankoop. Laat thuis de modder drogen, niet in de zon of achter de kachel, poets de schoen schoon en onderhoud het boventuig, de buitenkant.
    Schoenen met goretex-sok moeten af en toe in bad om het ademend vermogen te herstellen. Een badje met lauw water zonder zeep is genoeg. Haal wel je binnenzolen en veters eruit als je schoen kopje onder gaat. Laat daarna de schoen langzaam drogen.