Rondje Moerputten

Rondje Moerputten

Het Rondje Moerputten is een schitterende wandeling waarbij natuur en historie gecombineerd worden in een prachtige ontdekkingsreis aan de rand van een stad.

Deze wandeling wordt druk gelopen. Ga daarom door de week of in het weekend vroeg wandelen hier.

Het parkeerterein bij het startpunt aan de Deuterseweg kan druk zijn. Als je wat langer wilt of kunt lopen is het mogelijk in Vlijmen te vertrekken voor de verlengde wandeling. Je komt dan over de oude spoordijk richting de Moerputten, maakt je Rondje Moerputten en gaat weer over de spoordijk terug naar Vlijmen.
Ook een wandeling die erg leuk is, op en neer lopen in dit prachtige gebied is geen straf.

Downloaden gegevens:

Rondje Moerputten,  lengte 5 kilometer, startpunt Deuterseweg Vught/Den Bosch

Verlengde wandeling Moerputten, lengte 8,5 kilometer, startpunt Catharinastraat Vlijmen.

Pimpernelblauwtje

Soms bepalen kleine onderdelen van de natuur mede een landschap. Een voorbeeld daarvan is het pimpernelblauwtje, een vlindersoort die erg zeldzaam is.

De aanwezigheid van het pimpernelblauwtje heeft er mede voor gezorgd dat De Moeprutten een beschermd natuurgebied is en dat bij de inrichting van het landschap rekening is gehouden met de voortplantig van het pimpernelblauwtje.

De voortplanting van het pimpernelbalauwtje staat mooi omschreven op de site van de Vlinderstichting .

Daarbij komen niet alleen het pimpernelblauwtje zelf bij kijken, maar ook de grote pimpernel en de moerassteekmier.
De eitjes worden gelegd in de bloemen van de grote pimpernel, de rupsen vreten zich daar vol, vallen op de grond en worden meegenomen door de mieren naar hun nest. In het nest vreet de rups het mierenbroed op, verpopt zich en de vlinders kruipen uiteindelijk weer uitde mierennesten om de cyclus opnieuw op te starten.

Kijk hieronder naar een filmpje van Stichting Natuurkanaal over het pimpernelblauwtje.

 

Video afspelen

Het Pimpernelblauwtje (Phengaris teleius) in zijn/haar volle glorie gefilmd in de Moerputten bij ‘s-Hertogenbosch. Opnames van afzetten van eitjes, paring, conflicten met vliegen en details van de bloedrode pimpernel en dat of je er bovenop zit, zonder enige verstoring.

Overzichtkaartje  verlengde wandeling en rondje Moerputten