Onderweg Route Napoleon

Route Napoleon, Saint Jean Pied de Port

Saint Jean Pied de Port, Orison, Ronchevalles

Route Napoléon

De oversteek van de Pyreneeën over de route Napoléon was een van mijn doelen. Ik hoopte dat dan ook nog graag met helder weer te kunnen doen vanwege het uitzicht in de bergen.
Dankzij goede planning en uitstekende informatie is me dit helemaal gelukt. Het weer was prachtig.

Vanaf Saint Jean Pied de Port de eerste dag naar Orisson, slechts 7 kilometer, maar wel een fikse stijging, daarna de tweede dag naar Ronchevalles, nog 17 kilometer.
Zowel in Orisson als in Ronchevalles had ik een bed gereserveerd, dat bleek nodig. Ook eind september is het druk op de Camino Frances.

De eerste dag naar Orisson was niet zo lang, maar al met al nog best een pittige prestatie, omdat het steeds klimmen is en er geen of nauwelijks vlakke stukken in zitten. Ik was al heel vroeg in Orisson en heb op het terras heerlijk genoten van het uitzicht terwijl ik op mijn bed wachtte.

De tweede dag naar Ronchevalles was in een woord geweldig. Mooi weer, prachtige tocht, prachtige vergezichten en historische en gedenkwaardige plaatsen.

Naar Orisson

In de morgen vertrekken vanuit Saint Jean de Port is een moment om bij stil te staan. Deze plaats is verreweg de belangrijkste startplaats voor pelgrims op de Camino Frances en al vroeg in de morgen heerst er een prettige drukte. Winkels en café’s zijn vroeg open want als de pelgrims vroeg zijn is er vroeg wat te verdienen.

De meeste wandelaars zetten er stevig de pas in, ze willen naar Ronchevalles, ruim twintig kilometer verderop, met de Pyreneeën als hindernis. Er staat nu eenmaal in een heeboel boekjes dat dit een etappe is.

Ik heb me in de loop der jaren aangeleerd zelf te kijken wat ik kan en wil en al lang tevoren had ik besloten dat een fikse klim van 7 kilometer voor een pelgrims van mijn niveau ook een mooie prestatie is, zeker als je onderweg op je gemak wilt genieten en af en toe pauzeren om een praatje te maken.

Dat pauzeren en kletsen ging heel goed, want er waren veel wandelaars die van tijd tot tijd moesten uitblazen en een aanmoediging konden gebruiken. het viel me op dat er veel Amerikaansen waren, die compleet met jetlag en veel te zware rugzak aan hun reis begonnen waren. De meesten daarvan gingen ook niet verder dan Orisson.

Ik was vroeg bij de auberge en kon op het terras uitgebreid genieten van koffie en sandwiches.
Het was er best gezellig, er waren ook veel toeristen per auto, dat maakte de sfeer wel anders dan verwacht.

Orison, de herberg

In heel veel documentatie en verslagen staat dat er in Orisson niet zoveel logeerplekken zijn en dat ver van te voren reserveren nodig is.

Ik had dat braaf gedaan, want ik wilde wel op zo’n mooie plek slapen, in zijn kleine herberg, die overal als sfeervol omschreven werd. Dat reserveren ging heel vlot, met een online reserveringssysteem dat liep als een trein, reserveren en betalen ging vlekkeloos.

Ik was daar in het begin van de middag, met mooi weer en prachtig uitzicht. Er was een speciaal systeem van bedden aanwijzen, waarbij een druk Frans baasje af en toe namen opnoemde en mensen meenam. Nergens  werd uitgelegd volgens welk systeem en commentaar en uitleg werd niet gegeven.
Ik kon dus ook niet controleren of mijn reservering verwerkt was. 

Op het terras werden de toeristen die uitgebreid zaten te snoepen en te verteren met alle egards behandeld, de pelgrims werd in een heel lnagszaam tempo naar omgekeken.

Uiteindelijk werd ook mijn naam afgeroepen en werd ik tot mijn verbazing meegenomen, samen met een aantal mede-pelgrims naar een fonkelnieuwe slaapzaal onder het terras.
Naar mijn schatting werden daar wel veertig mensen te logeren gelegd. Mooi schoon, ruim en goede wasgelegenheid.

Ik schat dat in de avond zo’n tachtig mensen aan het diner zaten, niet de knusse herberg die ik verwacht had. En tachtig mensen die uitleggen waarom en hoe ze onderweg zijn is een hele zit. Bij zo’n groot aantal zijn er altijd wel tranentrekkers bij, de sfeer zat er goed in.

Vroeg vertrekken in Orisson

Net op scheiden van licht en donker ben ik vertrokken vanuit Orisson voor de klim naar boven en daarna de afdaling naar Ronchevalles. In het begin was het nog wat mistig, maar al gauw kwam de zon erdoor.

Mooie uitzichten en een constante stroom pelgrims, af en toe zelfs nog een auto. Pas bijna op het hoogste punt, daar waar het pad afbuigt naar de Col de Bentarte ga je van de weg af.

Al met al goed te doen als je rustig aandoet en op tijd je rust neemt. het was lang niet zo zwaar als ik verwacht had, daarbij moet gezegd worden dat het heerlijk weer was, het uitzicht prachtig en als je een plekje uit de wind kon vinden, was het aangenaam rusten in de zon.

Goed te doen, als je geoefend bent en geen haast hebt.

Vierge de Biakorri

Geboren in een Maria-bedevaarstoord, zou een wandeling zonder een pauze bij de Vierge de Biakorri niet compleet zijn. Ik had naar die plek uitgekeken.

Ik stond er ook wel een beetje verbaasd over dat zo weinig mensen aandacht aan deze plek besteden. Misschien lag het aan het feit dat slechts enkele honderden meters van de Maagd een busje met versnaperingen stond.

samen met een Frans pelgrim hebben we foto-momenten geruild. Hij en ik staan er dus mooi op, samen met de Maagd.

Onder het eten van een stokbroodje hebben we zitten filosoferen over het feit of de Maagd nu de beschermvrouwe van de pelgrims of van de bergschapen was.

We kwamen tot de conclusie dat het beter was dat ze de pelgrims zou beschermen, want de schapen liepen er ongestoord bij en graasden rustig verder.
Die rust was bij de pelgrims nog niet te bespeuren.

Voeg je koptekst hier toe

Roeland

Grens

Klik op onderstaande foto's om het verslag van een nieuwe etappe te lezen.

Onderweg, Drunen Lourdes

Lourdes-Pamplona, heenreis

Onderweg van Lourdes naar Pamplona. Als je naar Zuid-Frankrijk wilt reizen en een goed uitgangspunt voor een pelgrimstocht wilt hebben, moet je dit zeker lezen.

Lees verder »
Onderweg, Bétharram

Onderweg, Bétharram-Bruges

Lestelle-Bétharram – Calvarieberg – Bruges Lestelle-Bétharram – Bruges Meteen bij het vertrek uit het klooster waar ik sliep, werd ik getrakteerd op een stijle klim

Lees verder »

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *