Rondje Overlaat Kanaaldijk

Wandelen in de lockdown met routewijziging

Routewijziging

Zoals het er nu naar uit ziet, hebben we de problemen rondom covid-19 nog lang niet opgelost.
Om goed te kunnen plannen ga ik er van uit dat we rondom 1 april weer wat uitgebreider in de groepen mogen wandelen.

Voor mij is dat belangrijk om aan te houden, want dan kan ik daar mijn eigen plannen op afstemmen.
Ik heb nu eenmaal de kost verdiend als project-manager, dus als ik het op die manier blijf aanpakken komt er het meeste uit mijn handen en kan ik het beste organiseren.

Belangrijk is er de moed maar in te houden en onderstaande tips ook zelf uit te voeren en optimistisch toe te werken naar het licht aan het einde van de tunnel.

Maar ik heb me ook voorgenomen een routewijziging door te voeren.

Routewijziging wandelcentrum

Toen begin 2020 de corona-pandemie uitbrak heb ik geprobeerd met de Lente Challenge iedereen aan het bewegen te brengen en te houden op een individuele manier met oefeningen, alternatieve beweegvormen, informatie, filmpjes en blogs.

De deelnemers aan de loopgroepen en de deelnemers aan de bedrijfsgroepen waar ik steeds mee op pad ging hadden immers niks te doen. Dat was mijn reactie, maar ik ben er nu na een jaar niet zeker van dat dit waar is en dat deze aanpak door iedereen gewaardeerd wordt.

Van een aantal mensen heb ik hele positieve reacties gehad, van een aantal heb ik nooit iets gehoord.

De deelnemers van Wandelcentrum Drunense Duinen kwamen bijna allemaal terug toen de versoepelingen na de eerste golf werden doorgevoerd. Ze zijn gericht op wandelen onder begeleiding in een groep.

Een heel andere groep mensen reageerde op mijn online projecten. Ze zijn individueel bezig en meer actief op internet in het algemeen. Dat was erg leuk en hield me erg bezig.

Nu bij het ingaan van de tweede moeilijke periode merk ik dat slechts een klein deel van de deelnemers van Wandelcentrum Drunense Duinen de online projecten volgt. De mensen die mij online volgen denken dat ik alleen voor en rondom de Drunense Duinen werk. Dat is voor beide groepen verwarrend.

Ik heb daarom besloten deze werkzaamheden te splitsen.
Wandelcentrum Drunense Duinen is er voor de wandelaars die deelnemen aan de loopgroepen (als het weer kan) en voor de wandelaars die online aanhaken komt er een nieuw platform met online wandeltraining, een maandelijkse update met informatie over wandelen en wandeltraining en de mogelijkheid een wandelmaatje te zoeken.

Daar wordt nu hard aan gewerkt, de eerste onderdelen zijn al zichtbaar, de bekende website wordt eenvoudiger voor de wandelaars van de loopgroepen, voor de online contacten komt een nieuw platform.
Deelnemers van Wandelcentrum Drunense Duinen die wel actief willen deelnemen aan de online activiteiten krijgen vrije toegang tot alle gegevens. Dat is inbegrepen bij hun deelnemerschap van het wandelcentrum.

De komende week (week 4-2021) krijgen alle deelnemers hierover nog uitgebreid bericht via de mail.

Tips onder corona-tijd

Zelf controle houden over je leven en dat van je huisgenoten doe je samen. Door positief en bewust een aantal zaken te regelen voor jezelf en met elkaar houdt je gemakkelijker een positieve leefstijl aan.

Ik heb uit verschillende bronnen (Trouw, Gezondheidsnet en de Nationale Wetenschapsagenda), een aantal tips gehaald die je van nut kunnen zijn in deze moeilijke tijden.

Deze zijn vooral nuttig nu mensen snakken naar het einde van de probleemtijd, ze een korter lontje krijgen en ook te maken krijgen met mensen die het niet meer op kunnen brengen zich aan de regels te houden.

Tips voor jouw gedrag tijdens de lockdown en daarna

Regelmaat

Heel belangrijk is het om structuur te houden. regelmaat geeft houvast. Dat is nou net wat je nodig hebt als andere zekerheden vervagen. Hoe je het ook wendt of keert, je doet noodzakelijkerwijs dingen anders dan voor maart 2020.
Je bent meer thuis, ziet minder mensen, doet meer dingen alleen.
Let op dat het geen  uitgerekte nutteloze “vakantie” wordt.

Kies vaste tijdstippen om op te staan, te eten, werken, ontspannen en naar bed te gaan.
Als je niet kunt werken, niet naar je club kunt, zoek dan andere dingen die je graag doet, houdt jezelf op een positieve manier bezig.

Doelen stellen

Doelen geven zin aan je leven. Als je iets zinvols hebt gedaan, ga je ’s avonds tevredener naar bed. In deze corona-tijd nu je meer tijd hebt voor andere dingen is het belangrijk om die tijd nuttig in te vullen.
In de eerste lockdown heeft heel Nederland de zolder opgeruimd, de voortuin een facelift gegeven of de buitenboel geverfd. Misschien is het nu wel tijd voor een nieuwe hobby? Je hoeft er niet speciaal voor op pad, op Youtube vindt je films over het leren van tekenen, schilderen, haken, breien om maar eens wat nuttigs te benoemen.
Denk er eens over na hoe je b.v. wandelen een nieuwe hobby kunt laten zijn/worden.

Leef gezond

Je lichamelijke gezondheid is de fundering voor je mentale welzijn. Wie goed voor zichzelf zorgt, is minder angstig en somber. Dus: eet gezond, ga op tijd naar bed en beweeg genoeg. Kijk naar de t.v.-uitzendingen van Holland in Beweging of op Youtube. Je moet bewegen, het mag ook in je eigen omgeving wandelen als je in een groepje van twee blijft.
Ga wandelen of volg een online wandeltraining voor straks als de wereld weer open gaat.

Verslons niet

Nu je toch bijna niemand ziet, is het verleidelijk de hele dag in pyjama voor de laptop te hangen en die douchebeurt uit te stellen. Helaas is dat ook hét recept voor lamlendigheid. Je kunt in deze periode best voor makkelijke kleding kiezen en je make-up achterwege laten, maar blijf jezelf wel goed verzorgen.

Beperk nieuwsberichten

Kijk niet alle nieuwsberichten en praatprogramma’s. het is goed jezelf op de hoogte te houden, maar je wordt helemaal bangen/of boos gemaakt door mensen in praatprogramma’s die voor eigen parochie komen preken.
Laat je één of twee keer per dag informeren via een betrouwbare nieuwssite of het journaal. Dat is genoeg.
Zo blijf je voldoende op de hoogte.

Het nieuws en de ontwikkelingen volgen via sociale media is vooral af te raden. De meningen en feiten die daar gedeeld worden, zijn op zijn minst erg persoonlijk gekleurd en meestal feitelijk onjuist.
Slecht voor je gezondheid, slecht voor je gemoedsrust.

Eigen plekje

Spreek af dat iedereen een huis een eigen plekje heeft waar niet gestoord mag worden.
Natuurlijk leef je samen en doe je veel samen, maar af en toe jezelf terugtrekken in je eigen kamer of in je eigen hoekje is ook belangrijk. Dat is in relaties, maar ook naar kinderen toe het geval.
Je bewaart er de rust mee in huis en die rust is bikkelhard nodig in een lockdown.

Contact houden

Plezier delen, zorgen delen, het maakt veel verschil en doet de meeste mensen goed.
Gebruik de telefoon, app naar elkaar, houdt contact. Als op bezoek gaan wat minder kan, is het goed een wandelafspraak te maken. Je mag in je eigen omgeving, gezellig met z’n twee een rondje lopen en een frisse neus halen. Ga geen prestatietochetn lopen, maar maak een rondje en doe dat regelmatig.

Houdt moed, dit is niet voor altijd

We zijn hier op 19 januari niet mee klaar. Maar ik mag toch hopen dat we met z’n allen iets geleerd hebben dit jaar.
Met testen en het vaccin moeten we stapjes vooruit kunnen maken.
Niets blijft zoals het is, altijd is er verandering, ook nu.

Ga er van uit dat het een verandering ten goede is. Er komt zeker licht aan het einde van de tunnel.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *